Tervehdys
Pienen tauon jälkeen olisi aika pikku hiljaa alkaa päivittelemään puiden nykytilaa.
Aloitetaan vanhalla tutulla, aitaorapihlajalla(Crataegus grayana). Edellisestä blogiviestistä näkee puun viimeisimmän päivitetyn tilan. Jotenkin on tullut tunne että puu ei ole parissa vuodessa hirveästi kehittynyt. Mutta nyt kun pääsee vertaamaan nykytilaa tuon 2014 vuoden kuvan kanssa, on ilmeistä että pientä kehitystä on tapahtunut!
Yleisellä tasolla, tämän vuoden teema oli uudelleenistuttaa kaikki "puolivalmiit" puut bonsairuukkuihin. Uudelleenistutuksia tuli kaiken kaikkiaan tehtyä 8 puulle. '
Palataan muihin puihin kevään edetessä.
Kyseinen puu oli ollut taimikorissa ainakin 4 vuotta ja tuona aikana puuta ei ollut kertaakaan uudelleenistutettu.
Puun juuret olivat kaksisuuntaiset. Puun takapuolella sijaitsi suurin osa juurista. Etupuolella oli pieni tappi jossa pieni määrä juuri.
Jotta puun sai mahtumaan edes jollain tasolla ruukkuun, piti edessä tai takana sijaitsevia juuria lyhentää. Päätin aloittaa juuripaakun pienentämisen puun etupuolen tapista. Takapuolen juuriin päästään käsiksi sitten 2-5 vuoden päästä.
Etupuolen juuret. Oikenpuoleinen nysä on hengissä. |
Juurien elävä osa sijaitsi puun alapuolella joten päätin erottaa elävän ja kuolleen osan toisistaan. Pihtejä käyttäen kuollutta osaa nakerrettiin noin 5cm verran.
Tämän jälkeen puu mahtui vinottain bonsairuukkuun. Etupuolen elävä osa taivutettiin ruukkua vasten. Mielenkiinnolla jään seuraamaan jääkö juuret henkiin.
Elävä osa osoittain irroitettu kuolleesta puusta. |
Elävät juuret taivutettu ruukkua vesten sivuun, niin että puu mahtui bonsairuukkuun. |
Tämän jälkeen puu sidottiin ruukkuun alumiinilankaa käyttäen ja loppu uudelleenistuttamisesta oli perusrutiinia.
Maa-aineksena, pohjalle meni 50 –50 seos karkeaa moler savea ja siivilöityä lecasoraa.
Keskiosille karkeaa moler save ja leca soraa noin 80-20 suhteessa.
Päällikerros siivilöityä kissanhiekkaa ja lecasoraa 80-20 suhteessa.
Noin viikko istutuksen jälkeen langoitin koko puun ja järjestelin oksat uudestaan.
Nyt puu on hyvällä alulla bonsaimatkassaan. Puu saa kasvaa nyt kesän rauhoikseen, syksyllä pitäisi aloittaa kaiverrushommat. Yläpään vasemmanpuoleinen "runko" on kokonaan kuollut ja se pitäisi kaivertaa suurimmaksi osaksi pois, jolloin puun kapenema paranee reilusti.
Itseasiassa lähestulkoon koko puun runko on kuollutta puuta.
Tämä on hieno puu. Tyven liike ratkaisee paljon. Mielenkiintoista että kerrostat maa-aineksen. Niin teen itsekin, ilman ns. salaojitusta kylläkin.
VastaaPoistaTänä vuonna oli ensimmäisen kerran moneen vuoteen oikeasti aikaa siivilöydä kissanhiekkaa ja lecasoraa...
PoistaNormaalisti on tullut vedettyä kissanhiekkaa suoraa pussista.
Näin tuntuu ruukut kuivuvan paljon tasaisemmin.
Pienissä ruukuissa en käytä salaojitusta. Tässä sen verran iso ruukku että ajattelin laittaa varmuudeksi pienen kerrokset.
Tätä olen aikaisemminkin fiilistellyt. Laji on kiinnostava, joskin hidaskasvuinen. Potentiaalia lajissa kuitenkin sinänsä, että on suosittu pensasaitoina ja yksilöitä voi löytyä.
VastaaPoistaMikä on lopullinen asento; enemmän pystyyn oikealle vai kallelleen vasemmalle? Jos vasen on kuollut, niin toivottavasti kaiverruksissa ei mene menojaan tuo "kurkistusaukko" ydinpuuhun; se on kiinnostavannäköinen. Pystytkö taivuttamaan elävää oikeaa oksaa, että tuleeko vielä lisää liikettä?
Toivon lisää kuvasaastetta.
Tuntuu olevan hidas kasvuinen. Ei oikein reagoi leikkaamiseen samalla lailla kuin muut lehtipuulajit. Eli kun muut puut tekevät toisen kasvupyrähdyksen loppukesästä, tämä ei tee. Liekö puu sitten vieläkin heikko keräämisestä...
PoistaNykyinen on aika lähellä lopullista istutusasentoa.
Kaiverrukset tulevat olemaan aika maltillisia näin alkuun.
Oikea "elävä" oksa ei oikeasti ole elossa, vaan se on myös kullut.
Puun takapuolella kulkee vain pieni osa elävää puuta, eli taivuttelu ei onnistu... mutta kaivertamalla saa lisää liikettä!